Bojkotta Polarn’ och Pyrets kampanj “Lika Olika”

image

Idag lanserar Polarn’ och Pyret klädkedjan sin regnbågskampanj “Lika Olika”. Alla T-shirtar i härliga primärfärgsränder och prickar, säljs till förmån för World Childhood foundation. Polarn’ och Pyret vill med kollektionen säga att de kämpar för att barn skall få lov att vara annorlunda och olika. Att man får vara alla sorters färger, religioner och komma med olika funktionshinder osv. Storstilat. Stämmer dåligt i det svenska samhället. Men också enligt Polarn’ och Pyret själva, eftersom barnen bara får vara annorlunda fram tills de börjar förskoleklass, sedan skall de banne mej passa in i samhället och följa skocken.

Var passar Polarn’ och Pyrets kampanj in? Hur kan man vända sig enbart till föräldrar med bebisar och förskolebarn/dagisbarn? Där har problemen oftast inte upptäckts ännu och där finns det resurser för att låta barnet vara lite annorlunda och udda. Så fort barnet skall börja förskoleklass och behöver storlek 122 cl i kläder, DÅ finns inte Lika Olika T-shirten att välja på längre. Då får man inte vara annorlunda! Man får definitivt inte vara den man är enligt Polarn’ och Pyret.

Idag har jag skrivit ett långt brev till dem med mina klagomål. För deras senaste tilltag är inte det enda de gör, för att få barn att rätta sig i ledet. Alla som varit inne och handlat på Polarn’ och Pyret de senaste åren har säkerligen upptäckt att alla roliga motiv, som finns i just denna klädkedja, upphör antingen vid storlek 116 eller 122/128. De är naturligtvis inte de enda som kör med denna trend. Lindex och KappAhl är likadana. Hennes & Mauritz/hm har ibland sträckt sig upp till 134/140 med barntryck. Men över lag så skall barn enligt klädkedjorna sluta att klä sig som barn när de börjar skolan. Då skall det var prostitutionskläder för flickor och killar skall se ut som rappare/gängmedlemmar från downtown Detroit. Man får inte som pojke ha på sig något starkare i färgen än möjligtvis vinrött.

Visst Polarn’ och Pyret tillåter pojkarna att ha lite färger, men där får absolut inte finnas något roligt tryckt på deras tröjor. I många år har jag shoppat åt min yngste son “Gubby”, i just denna klädkedja, eftersom han har autism och är väldigt petig när det gäller material och tryck. Han älskar traktorer, bilar, djur, tårtor, glassar… Och hans äldre bröder har sett på hans T-shirtar med avvund och undrat varför de inte fått något likadant. Och jag har fått svara “Affärer anser att ni inte får tycka om sådana saker längre!”. Hur länge skall svenska föräldrar tillåta att dessa kedjor styr vår smak och hur våra barn skall klä sig? Varför skall vi behöva gå på privata meandi visningar med kläder till oresonabelt pris, för att få riktiga barnkläder? Kläder som inte är bättre kvalitet än något du köper på hm. Vad du betalar för hos meandi, är just roliga tryck! Som ser urtvättade ut, efter enbart en eller två gånger i tvättmaskinen.

Varför löper Polarn’ och Pyret inte hela linan ut? De skryter om att vara miljövänliga, använda snälla material och ge bra arbetsvillkor för producenterna. Men varför vågar de inte gå emot strömmen? Göra barnkläder för barn! Jag har en autistisk son på 7 år som bara vill ha snälla tryck, mjuka material, byxor som inte fladdrar (som sitter tajt så ingen luft finns runt benen, som han säger). Han hade älskat att sätta på sig en lika olika T-shirt med dess starka färger! Men han har pga sin längd, storlek 134 cl. Långt över deras målgrupp med andra ord, fastän han går i förskoleklass.  Jag har en autistisk son på 9 år som pga längd drar 146 cl. Han hade älskat att ha lika olika T-shirten, för att han blir utsatt för smälek pga sitt handikapp. Han fick sluta på sin föregående skola pga mobbing och för att han inte fick något stöd alls på en skola full av outbildad personal som enbart vill undervisa normala barn. Inte heller han kan få en T-shirt som säger att han får lov att vara annorlunda i Sverige! Childhood Foundation, ni har misslyckats så stort att det är pinsamt!!!! Deras storebror på 12 år drar storlek 152 och han hade behövt ha en sådan T-shirt eftersom han inte vill vara annorlunda. “Att vara annorlunda” sa han till kuratorn på habiliteringen för ett par månader sedan “betyder att man inte passar in, och jag vill passa in”. Tyvärr kommer han aldrig göra det eftersom han har autism och ADHD.

Jag börjar bli aggressiv när jag ser dessa kampanjer som bara är ute efter pengar. Vem kommer de pengarna till nytta för? Mina pojkar tvingas gå i vanliga skolor där personalen inte kan ett “skit” om handikappen de har. Eller så införskaffar de sig kunskapen långsamt och mödosmat, genom trial and error-metoden. Men få skolor tar sig tid till detta! De kan inte gå på fritidsaktiviteter eftersom det betyder kaos, stora grupper och att allt socialt händer för fort. Våra söndagar i kyrkan är enda enda lång pinsam föreställning, med mer eller mindre intoleranta personer där också, eftersom de trots allt är svenskar! Att leva med autism och ADHD i dagens Sverige är pest och kolera. Det är då man som mamma vill peppa barnen lite, med roliga T-shirtar, som sägar att visst du är annorlunda, men det är helt okej. Men hur kan man säga det egentligen, när det är en stor lögn? Det är inte okej att vara annorlunda!

Att säga att Sverige är ett tolerant samhälle är ett stort hyckleri. Jo, vi tolerar tydligen ensamkommande barn och muslimer från Syrien som kräver speciella badtider, så att deras män inte skall våldta svenska flickor, och som kräver att få kasta sten på svenska syndiga kvinnor. Vi tolerarer att romerna sitter och skramlar med sina kaffemugggar utanför varenda affär eller att de sticker dem i ansiktet på oss. Men när det gäller våra funktionshindrade barn, så har vi ingen tolerans alls. Det vanligaste är att man anklagar BUP för att ha ställt för många diagnoser. Det anses alltså att det skulle vara helt okej att sopa problemen under mattan. Barnen finns där med sina problem, men de får inte synas för det är obekvämt för svenskarna och kostar en massa skattepengar, som behöver gå till migranterna och deras psykiska problem. Hur har det blivit så här? Varför skall barn behöva bära en T-shirt som säger att vi måste förstå att det är okej att vara annorlunda? Och varför är det bebisar som skall vara mina barns förespråkare, enligt klädkedjorna?

Advertisements

Comments Off on Bojkotta Polarn’ och Pyrets kampanj “Lika Olika”

Filed under What's Up

Comments are closed.